GRIP v1.2.3 wierd performance on Core 2 Quad Q6600 & GTX770

Here you can post your system specs and the kind of performance you're getting when running GRIP
User avatar
Rathori
Posts: 7
Joined: Tue Jun 27, 2017 4:51 am

GRIP v1.2.3 wierd performance on Core 2 Quad Q6600 & GTX770

Postby Rathori » Sun Jul 16, 2017 1:41 pm

Windows 7 SP1 x64
Core 2 Quad Q6600 @ stock 2.4 GHz
8 GB RAM
GeForce GTX770 2GB with 384.76 driver

I already posted once that I have very low FPS in GRIP compared to even other UE4 games (Redout), and I played GTA V and DOOM (2016) on max settings with no problems on this very rig, even though the CPU is old as hell.

Anyway, I've experimented some more and found out something interesting.

Measured in 4 lap normal races at FIC Outpost (it's pretty much the same on every other track, with values offset by about 1-2 up or down depending on track), using two sets of settings:
1. LOW = 1920x1080, lowest possible settings for everything (OFF if applicable).
2. HIGH = 1920x1080, AO on, motion blur and sharpening at LOW, FXAA antialiasing, all other settings at EPIC.

Test cases:
1. LOW, 10 car race: 30 FPS at the start of a race, then pretty much 19 FPS all the time.
2. HIGH, 10 car race: 30 FPS at the start of a race, then pretty much 18 FPS all the time.
3. LOW, 6 car race: 35 FPS average, max: 42, min: 27.
4. HIGH, 6 car race: 32 FPS average, max: 40, min: 25.

And here's what I get with in a race with no opponents (time trial):
5. HIGH, 60 FPS average, max: 80, min: 40.

TL;DR: there's 1-2 FPS difference between the highest and the lowest settings. What really affects the performance is the number of cars on track.
My guess is that AI code is to blame for the slowdown, but a 10-player online race is needed to test this theory.

Two more interesting facts that I don't really know what to make of:
1. If I turn on slowmo in a 10 car race, FPS magically jumps to around 30 (regardless of graphics settings) and stays there until I turn it back off.
2. In 10 car races, it's always 30 FPS at the start of the race, and then it drops to and stays around 18.

User avatar
Broscar
Early Supporter 6
Early Supporter 6
Posts: 650
Joined: Wed Jul 01, 2015 2:35 pm
Location: ur mom #shrekt
Contact:

Re: GRIP v1.2.3 wierd performance on Core 2 Quad Q6600 & GTX770

Postby Broscar » Sun Jul 16, 2017 5:12 pm

Your processor is 10 years old. I must admit that our minimum requirement of 2.4 Ghz+ Dual Core is too optimistic and I'll bother the person responsible for it, but even after optimisation of the AI code (which probably wouldn gain you a lot; optimisation as you go is the motto for codemonkey), you'll probably run into problems again once destruction is implemented.
I'd say the results for 6-AI races are very reasonable, but I'll be honest and say you'll either gain or lose fps in future updates. This is partially tied to UE4 updates and our console optimisations.

TheOnLY
Early Supporter 4
Early Supporter 4
Posts: 350
Joined: Sun Aug 30, 2015 11:23 am

Re: GRIP v1.2.3 wierd performance on Core 2 Quad Q6600 & GTX770

Postby TheOnLY » Sun Jul 16, 2017 5:15 pm

Your CPU was released over 10 (!) Years ago and is even beaten by current Pentiums in most cases. It probably is too slow to handle all the physics and AI calculations for all the cars. Maybe you could try overclocking your CPU.
EDIT: 3 minutes too slow :D


Return to “Performance Reports”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron